سرویس یا سرور؟ کدام بهتر است؟

نرم افزار Power BI از محصولات شرکت Microsoft یکی از بهترین نرم افزارها در حوزه تولید گزارش است. شما می توانید با استفاده از Power BI Desktop گزارشات مورد نظر خود را تالیف نمایید. اما برای دسترسی همزمان چند نفر به گزارش، لازم است این گزارشات روی یک سرور قابل دسترسی توسط کاربران قرار گیرند. شما می توانید از روش های زیر جهت انتشار گزارشات استفاده نمایید:

روش اول: سرور (Power BI Report Server)
این نرم افزار بر روی سرورهای موجود شما در شبکه شرکت نصب می شود. البته امکان نصب آن روی کلاینت ها و حتی لپ تاپ نیز وجود دارد. اما جهت دسترسی همزمان کاربران، سیستمی که این سرور روی آن نصب می شود باید 24 ساعته و در تمامی ایام هفته روشن باشد تا امکان سرویس دهی به کاربران وجود داشته باشد. همچنین شما می توانید این نرم افزار را روی سرورهای اجاره ای در دیتاسنترها و هاستینگ های دیگر نیز نصب نموده و از طریق اینترنت به آن دسترسی داشته باشید. امکان دسترسی به سرور شرکت شما از اینترنت نیز وجود دارد، اما ایجاد این دسترسی دارای نکات فنی بسیاری است که از محدوده این مقاله خارج می باشد. به طور کلی، در صورت نیاز به دسترسی از طریق اینترنت، قویا پیشنهاد می شود از پروتکل HTTPS استفاده نمایید که برای این کار نیازمند خرید یک SSL Certificate نیز خواهید بود.
از مزایای سرور Power BI می توان به این موارد اشاره کرد:

  • دسترسی نامحدود کاربران: برای ایجاد دسترسی کاربران جدید، تنها کافیست یک اکانت مخصوص آنها ایجاد نموده و گزارشات مورد نیاز ایشان را مشخص نمایید. افزودن کاربر به RS هیچ هزینه اضافی برای شما ندارد. البته توجه داشته باشید که «همزمانی استفاده» کاربران منجر به اشغال شدن منابع سرور شده و در صورتی که منابع کافی در سرور وجود نداشته باشد، سرعت سرور کاهش خواهد یافت. در این صورت باید هزینه ای برای افزایش منابع در نظر بگیرید.
  • عدم وابستگی به اینترنت بین الملل: سرور شما در شبکه شرکت شما یا هاستینگ داخلی قرار دارد، بنابراین در صورت بروز اختلال در اینترنت بین المللی مشکلی در دسترسی به گزارشات بروز نخواهد کرد.

معایب استفاده از سرور Power BI به قرار زیر است:

  • هزینه سخت افزار: شما نیازمند یک سرور فیزیکی برای راه اندازی Power BI RS هستید. البته می توانید این سرور را در یک هاستینگ اجاره کنید، اما در صورتی که مایل به راه اندازی آن در شبکه شرکت خود هستید، هزینه سخت افزار ناگزیر است.
  • تامین امنیت: در صورتی که سرور خود را در اینترنت پابلیش می کنید، تامین امنیت آن به عهده شماست. در صورتی که تیم حرفه ای امنیت شبکه در اختیار ندارید، لازم است این مسئولیت را برون سپاری کنید.
  • تامین پایداری سرور: اگر سرور را در شبکه شرکت خود راه اندازی می کنید، در صورت قطع برق، بروز مشکل در سیستم سرمایشی یا خرابی سخت افزار سرور، لازم است اقدامات لازم را انجام دهید. در حقیقت توصیه می شود با داشتن UPS، سیستم سرمایشی حرفه ای و سخت افزار رده سرور با Redundancy بالا، قبل از وقوع مشکل با آن مقابله نمایید.
  • تامین اینترنت پایدار: در صورتی که سرور خود را در اینترنت پابلیش می کنید، لازم است ارتباط سرور با اینترنت پایدار باشد تا در هر زمان بتوانید از گزارشات استفاده نمایید.

روش دوم: سرویس (Power BI Service)
این خدمت در قالب سرویس (SaaS) توسط شرکت مایکروسافت به مشتریان در سرار دنیا ارایه می شود. شما می توانید در سایت powerbi.com ثبت نام نموده و از خدمات تولید و انتشار گزارش به صورت آنلاین استفاده نمایید. در این روش شما نیازی به راه اندازی سرور، تامین امنیت و پایداری یا خرید سخت افزار نخواهید داشت. شما می توانید به تعداد کاربران خود اکانت درست کرده و دسترسی هر یک را به گزارشات مدیریت نمایید.
از مزایای سرویس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم وجود دغدغه های فنی: شما هیچ نیازی به دانش فنی در حوزه سخت افزار، شبکه، امنیت و پایداری سرورها ندارید. کافیست نام کاربری خود را ایجاد نموده و اقدام به تولید و انتشار گزارشات نمایید. تمامی نیازمندی های فنی توسط شرکت مایکروسافت برای شما تامین خواهد شد.
  • دسترسی همیشگی از طریق اینترنت: گزارشات شما همیشه در دسترس خواهند بود و شما هیچ دغدغه ای در خصوص قطع ارتباط با گزارشات نخواهید داشت.
  • عدم نیاز به هزینه اولیه: از آنجا که در سرویس مایکروسافت هیچ هزینه سخت افزاری پرداخت نمی کنید، نیاز به سرمایه گذاری اولیه نیز وجود ندارد. شما تنها اجاره سالیانه سرویس را پرداخت خواهید کرد.

معایب استفاده از سرویس Power BI به شرح زیر است:

  • الزام پرداخت ارزی: شما باید یک کارت اعتباری در اختیار داشته باشید تا بتوانید هزینه اجاره سالیانه سرویس را پرداخت کنید.
  • افزایش هزینه به ازای هر کاربر: سرویس مایکروسافت به شما اجازه ساخت یک اکانت رایگان را می دهد. اما در صورتی که نیازمند دسترسی همزمان چند کاربر با اکانت های مختلف داشته باشید (به دلایلی از قبیل کنترل دسترسی به گزارشات مختلف یا مشاهده اطلاعات مختلف در یک گزارش)، لازم است بیش از یک اکانت داشته باشید. اکانت دوم به بعد همیشه نیازمند پرداخت هزینه خواهد بود.
  • وابستگی به اینترنت بین الملل: در صورت بروز هرگونه اختلال در اینترنت بین الملل، ممکن است دسترسی شما به گزارشات نیز قطع شود. قطعا شما تجارب زیادی در خصوص قطع دسترسی به سرویس های مختلف آنلاین داشته اید و اصلا مایل نیستید دسترسی تان به اطلاعات خودتان قطع شود.
  • الزام دسترسی به اطلاعات درون شبکه: در صورتی که مایل به بروزرسانی خودکار گزارشات هستید (که تقریبا همیشه چنین است)، لازم است یک سرور در شبکه شما وجود داشته باشد که دسترسی دائم به اینترنت در آن برقرار باشد (این سرور می تواند سرور عملیاتی سیستم یکپارچه سازمانی شما نیز باشد). ارسال اطلاعات به سرویس مایکروسافت از طریق این سرور انجام خواهد شد.

در پایان، شما تصمیم گیرنده هستید. لازم است مجموعه مزایا و معایب هر دو روش را بررسی نموده و در خصوص روش پیاده سازی تصمیم گیری نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.